Meetmoment 2 groeiproject 2016

Meetmoment 2 groeiproject 2016

Deze zaterdagochtend hebben Toon en ik afgesproken de koi te meten. Mijn steun en toeverlaat Pieter heeft ook toegezegd een helpende hand toe te steken. Het is een ruime 2 weken later na de start en ik ben benieuwd naar de groei die we hebben gerealiseerd. Twee van de drie benigoi ogen erg licht en ik twijfel om met deze koi door te gaan. Andere koi ogen echt al groter en zijn extreem gretig. We zijn nog op zoek naar een manier om de koi op en veilige manier te wegen. Met de weegschaal die Toon voor zijn voerbestanddelen gebruikt blijkt het niet te lukken. Het water beweegt en de weegschaal krijgt dat niet gecorrigeerd. Besloten wordt om deze keer andermaal ons te beperken tot het meten van de lengte van de koi.

De ronde neem ik de tijd om de koi voor te stellen. Hieronder de diverse koi met een foto en huidige lengte.

1: Hirasawa nissai chagoi. 48 cm

Deze reeds verkochte, vrouwelijke koi had een klein wondje aan de staart bij het vorige meetmoment en is als enige van de groep een keer niet gegroeid. De koi heeft al een groeiproject doorgemaakt afgelopen zomer en oogt mede daardoor al behoorlijk fors qua bouw. Voor het mooie zou de bouw op deze leeftijd iets minder zwaar mogen zijn. De uitstraling en frisheid van deze zeer jonge nissai is echter zeer aantrekkelijk. Ik verwacht geen spectaculaire, maar wel gestage groei bij deze vis. Ik verwacht bij deze koi een huid die zeker dit niveau behoudt en straks in een buitenvijver qua huidkwaliteit alleen maar verder verbetert.

2: Izumiya nissai yamabuki. 36 cm

Een mannelijke koi die een zomer lang in een verkoopbak zwom en pas sinds het najaar (vanaf 20 cm) verwarmd is doorgegroeid in een ruimere bak. De bouw is slank en bewijst dat het een mannetje is. Een vis die minder hoog qua prijs lag en eigenlijk prima ontwikkelt. Ik verwacht hier qua lengte zeker een stukje over de 40 cm te komen in april. Een mooie lengte voor een nissai.

3: Izumiya nissai yamabuki. 38 cm

Deze verkochte en vrouwelijke vis kent hetzelfde verhaal als koi 2. Verschil is dat deze duidelijk vrouwelijk is. Een koi die redelijk fors te noemen valt en hopelijk de komende periode meer energie stopt in lengte dan in breedte. Verder een mooie dame die ook halverwege de 40 cm moet kunne komen richting april.

4: Hirasawa nissai benigoi: 40 cm

De eerste keer een (reeds verkochte) benigoi van deze kweker in mijn groeiproject. De benigoi van deze kweker zijn oranje in plaats van rood echter heerlijk egaal en spatzuiver. Deze koi zit al lang binnen en is heel licht. De cruciale egaliteit van deze koi is duidelijk in orde en zal zeker weer intensiveren als de koi naar buiten gaat. De sexe kan ik nog niet met zekerheid vaststellen

5: Nagoshi nissai benigoi: 45 cm

Deze vrouwelijk koi met metallic invloeden heeft maar liefst 3 centimeter groei gepakt en vreet zich werkelijk een bult. Dit is in de bouw goed te zien. De huid laat echter een forse oneffenheid zien in kleurintensiteit. Hierdoor is besloten de koi uit het project te halen. Deze koi komt koud te zitten en zal de tijd krijgen om qua kleur te herstellen. Met name de kop van deze koi vertoont zwaar verval in het beni. Dit doet mij sterk vermoeden dat de koi in japan op extreem kleurvoer hebben gezeten.

6: Nagoshi nissai benigoi :43 cm

Deze benigoi houdt zich daarentegen prima. Heeft ook geen metallic-invloeden en neigt naar de mannelijke sexe. Een koi die de 50 cm zal halen in april alvorens deze naar een nieuwe eigenaar mag.

7: Nagoshi nissai benigoi: 44 cm

Deze koi is eigenlijk hetzelfde verhaal als koi 5. Deze koi heeft nog meer metallic invloeden en is ook female. Zowel koi 5 als koi 7 zullen een andere nagoshi als vervanger krijgen die geen metallic-invloeden hebben.

8: Izumiya nissai yamabuki

Still for sale voor €649 inclusief groeiproject. Zeer aantrekkelijke vrouwelijke nissai die pas een paar maanden in Nederland is. Een forse koi die mooi licht van kleur is en nog heel wat in haar mars. Ik verwacht in april 53-55 cm. Een geweldige lengte.

9: Hirasawa nissai chagoi : 38 cm (keuze 2 en 3 van de nummers 9,10 en 11 zijn nog beschikbaar voor €450 per stuk).

Deze ronde doen 3 nieuwe nissai chagoi van mijn huiskweker mee. De eerste is klein maar fijn. Een heerlijke huid en dito netpatroon en nog klein vrouwtje dat hele hoge ogen gaat gooien zo is mijn verwachting.

10: Hirasawa nissai chagoi: 45 cm (keuze 2 en 3 van de nummers 9,10 en 11 zijn nog beschikbaar voor €450 per stuk)

Een stuk forser en verder ontwikkeld dan nummer 9. Ruimschoots over de 50 cm zal deze koi in juli het nest mogen verlaten. Een koi die nu wat buikig oogt. Een dingetje dat vele hirasawa na binnenkomst ontwikkelen omdat ze zich simpelweg zich volvreten. Na een voerstop of koude periode trekt dit buikje veelal weg en blijft er 9 van de 1o keer een geweldige koi over die prijs/kwaliteit niet beter kan.

11: Hirasawa nissai chagoi: 47 cm  (keuze 2 en 3 van de nummers 9,10 en 11 zijn nog beschikbaar voor €450 per stuk)

De forste vis van de drie en vergelijkbaar in ontwikkeling van deze drie chagoi.

12: Izumiya nissai Yamabuki: 47 cm

Een nette en reeds verkochte yamabuki die voor mij de beste nissai bouw heeft. Mooi slank, goede lengte en frisse verschijning. Er staan 1 kleiner schubje op haar rug dat van ginrin is voorzien. Verder is er weinig op deze koi aan te merken…..sold

13: Maruhiro nissai karashi: 50 cm

For sale voor €695 inclusief opgroei tot en met juli. Deze female karashigoi heeft een super bouw en de kop waar hirasawa en zijn zoon maruhiro zo bekend om staan. De koi straalt power uit en heeft een enorm groeipotentieel. Er is nog geen gegadigde voor deze koi.

14: Konishi nissai ginrin karashi/chagoi: 37 cm

For sale voor €595 inclusief opgroei tot en met juli. Deze Konishi-koi heeft een heel dik ginrin en is inderdaad afkomstig van de topkweker konishi. Wie durft het aan? Ik vermoed een vrouwelijke koi maar kan hierover nog geen uitsluitsel geven. Ee beloftevolle koi war ik een volgende update meer over zal vertellen.

Zo. Dit waren de koi. Ik hoop dat jullie genoten hebben. Pieter, Toon en ik in ieder geval wel. Tot over een tijdje. We zullen dan ons recept delen en dan komt Toon aan het woord om verder toe te lichten waar hij exact mee bezig is.

Vriendelijke koigroeten!

pieter en toon

pieter en toon
gegevens

koi 1

koi 1

koi 2

koi 2

koi 3

koi 3

koi 4

koi 4

koi 5

koi 5

koi 6

koi 6

koi 7

koi 7

koi 8

koi 8

koi 9

koi 9

koi 10

koi 10

koi 11

koi 11

koi 12

koi 12 a

koi 13

koi 13

koi 14

koi 14

Geef een reactie

Or

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>