Meetmoment 3…..het recept van Toon

Hierbij wat diepgaandere informatie over de keuzes van het voer. tevens een nieuw overzicht van de metingen van 13 februari jl. Het woord is aan Toon van www.vanlammerenkoivoer.nl . onze partner tijdens dit groeiproject:

Weet jij precies wat er in je Koivoer zit?

Hoe zou jij het vinden om je persoonlijke koivoer te ontwikkelen, zodat je zelf weet welke ingrediënten het beste zijn voor jouw Koi? Deze vraag stelde ik mezelf 2.5 jaar geleden. Ik was op zoek naar goed koivoer. Maar ja…… “wat is nu goed koivoer?” hoor ik je denken. Ieder Koivoermerk predikt het beste of de beste prijs/kwaliteit koivoer aan te bieden. Op de koivoerverpakkingen staat summier aangegeven welke ingrediënten zijn gebruikt en in welke hoeveelheden. Dit maakt het lastig een weloverwogen keuze te maken. Ik was vastbesloten om zelf koivoer te gaan ontwikkelen en produceren voor mijn eigen Koi. Vanaf dat moment is van Lammeren Koivoer geboren. In de tussentijd heb ik me verdiept in de voedingswaarden, een receptencalculator ontworpen en een koivoer productielijn opgezet om ook voor anderen koivoer te maken. Dit maakt het mogelijk om samen koivoer te ontwikkelen, wat precies aansluit bij jouw doelen. Hierdoor weet je precies wat je koi eten en kun je waar nodig het recept aanpassen.

Oosterhout Koi en van Lammeren Koivoer hebben de handen ineen geslagen. We hebben samen na goed overleg een recept opgesteld voor het opgroeiproject, waar we allebei achter staan en dit recept willen we met jullie delen. Zo kunnen jullie de komende maanden ervaren welke bijdrage het koivoer levert aan de ontwikkeling van de koi. Daarmee doen koihouders steeds meer kennis op over welke ingrediënten van invloed zijn op de ontwikkeling van de koi. Op die manier wordt het voor jou als koihouder mogelijk om een recept te ontwikkelen voor jouw eigen koi.

De eenkleurige 12 koi zitten gedurende 6 á 8 maanden in een 8 m3 opgroeibak. Er staat een trikkelfilter op, waar 10 m3/uur doorheen wordt gepompt. Arie houdt de temperatuur in de opgroeibak op 24 graden zodat de koi optimaal aan de groei kunnen werken. Een combinatie van goed watermanagement (zuurstof gehalte, waterkwaliteit en stabiele temperatuur), geen stress, minimale aanwezigheid van feromonen, de juiste genen en geen erfelijkheid afwijkingen zijn factoren die samen invloed hebben op de groeiontwikkeling van de Koi. Als dit allemaal in orde is, dan kan de koi zijn voeding optimaal benutten voor de ontwikkeling.

Waarom hebben we gekozen voor dit recept? Laten we eerst aangeven dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat iedere situatie op zichzelf staat. Ik zal proberen beknopt uit te leggen waarom we bepaalde keuzes hebben gemaakt.

We hebben eipoeder gekozen als binder voor het koivoer, bijkomend voordeel is, dat eipoeder essentiële omega 3 en 6 bevat. Volkoren tarwemeel, tarwebloem en sojameel volvet zijn vooral bedoeld als energieleverancier voor onze koi. Het percentage vezels wordt beïnvloed door het aandeel volkoren tarwemeel. Door dat aandeel omhoog te brengen zal het percentage vezels ook omhoog gaan en vise versa. De hoeveelheid vezels heeft invloed op snelheid waarmee de voeding door de darmen gaat. Dit heeft weer invloed op de efficiëntie van de voedsel opname. Over sojameel volvet zijn verschillende inzichten. Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid essentiële aminozuren, mineralen en spoorelementen en bevat ook omega 3 en 6, maar ook verzadigde vetzuren. We hebben het aandeel dan ook op 3,5 procent gehouden. We hebben als hoofdbron aquatische eiwitten gebruikt. Hiermee zijn alle essentiële aminozuren vertegenwoordigd. Er zijn wat verschillen tussen LT- en predigested vismeel. LT-Vismeel heeft verhoudingsgewijs meer essentiële eiwitten. De eiwitten van de predigisted zijn als het ware al opgeknipt in aminozuren en dus makkelijker op te nemen en de Netto Eiwit Benutting is een stuk hoger. Met deze verdeling hebben we gezocht naar de juiste eiwitverhouding. Daarnaast bevat vismeel eigen vetzuren. Biergist is vooral toegevoegd vanwege het vitamine B-complex. Met name voor benigoi hebben we de zoetwateralg chlorella toegevoegd vanwege de betacaroteen, die zorgt voor ondersteuning/voeden van de erthroforen (Cellen die rood pigment bevatten), maar ook om het eventuele tekort aan vitamine A aan te vullen. Daarnaast is chlorella in staat zware metalen te binden die de koi kunnen verlaten via de darmen. Knoflook heeft een bloeddrukverlagende werking. Tijdens het meten en wegen van de koi ontstaat er stress. Hiermee willen we de mogelijke hoge bloeddruk beperken. Knotwier zit barstensvol mineralen en spoorelementen, die onder andere nodig zijn voor een stevig en volgroeid skelet. We hebben zonnebloemolie toegevoegd omdat het veel omega 6 vetzuren bevat en het is een aanvulling op de koolhydraten als energietoeleverancier voor de koi. Vitamine C hebben we aangevuld omdat het een belangrijke en krachtige anti-oxidant is en het afweersysteem ondersteunt. Het vitaminepreparaat is toegevoegd om tekorten aan te vullen of te voorkomen.

Vind je het artikel interessant en wil je deze kennis delen met je vrienden? Like dan de facebook pagina van Van Lammeren Koivoer en deel dit bericht met je vrienden. Op deze manier kan de kennisdeling over ingrediënten en de bijbehorende voedingswaarden op de ontwikkeling van de koi worden gedeeld. Ik kan mij voorstellen dat er nog vragen zijn en dat je meer informatie wilt. Bezoek dan vanlammerenkoivoer.nl of neem contact met mij op.

recept

AE Project recept

meting week 6

week 6 jpeg

for sale 50 cm (nr 8)

nr 8 wk 6

Meetmoment 2 groeiproject 2016

Meetmoment 2 groeiproject 2016

Deze zaterdagochtend hebben Toon en ik afgesproken de koi te meten. Mijn steun en toeverlaat Pieter heeft ook toegezegd een helpende hand toe te steken. Het is een ruime 2 weken later na de start en ik ben benieuwd naar de groei die we hebben gerealiseerd. Twee van de drie benigoi ogen erg licht en ik twijfel om met deze koi door te gaan. Andere koi ogen echt al groter en zijn extreem gretig. We zijn nog op zoek naar een manier om de koi op en veilige manier te wegen. Met de weegschaal die Toon voor zijn voerbestanddelen gebruikt blijkt het niet te lukken. Het water beweegt en de weegschaal krijgt dat niet gecorrigeerd. Besloten wordt om deze keer andermaal ons te beperken tot het meten van de lengte van de koi.

De ronde neem ik de tijd om de koi voor te stellen. Hieronder de diverse koi met een foto en huidige lengte.

1: Hirasawa nissai chagoi. 48 cm

Deze reeds verkochte, vrouwelijke koi had een klein wondje aan de staart bij het vorige meetmoment en is als enige van de groep een keer niet gegroeid. De koi heeft al een groeiproject doorgemaakt afgelopen zomer en oogt mede daardoor al behoorlijk fors qua bouw. Voor het mooie zou de bouw op deze leeftijd iets minder zwaar mogen zijn. De uitstraling en frisheid van deze zeer jonge nissai is echter zeer aantrekkelijk. Ik verwacht geen spectaculaire, maar wel gestage groei bij deze vis. Ik verwacht bij deze koi een huid die zeker dit niveau behoudt en straks in een buitenvijver qua huidkwaliteit alleen maar verder verbetert.

2: Izumiya nissai yamabuki. 36 cm

Een mannelijke koi die een zomer lang in een verkoopbak zwom en pas sinds het najaar (vanaf 20 cm) verwarmd is doorgegroeid in een ruimere bak. De bouw is slank en bewijst dat het een mannetje is. Een vis die minder hoog qua prijs lag en eigenlijk prima ontwikkelt. Ik verwacht hier qua lengte zeker een stukje over de 40 cm te komen in april. Een mooie lengte voor een nissai.

3: Izumiya nissai yamabuki. 38 cm

Deze verkochte en vrouwelijke vis kent hetzelfde verhaal als koi 2. Verschil is dat deze duidelijk vrouwelijk is. Een koi die redelijk fors te noemen valt en hopelijk de komende periode meer energie stopt in lengte dan in breedte. Verder een mooie dame die ook halverwege de 40 cm moet kunne komen richting april.

4: Hirasawa nissai benigoi: 40 cm

De eerste keer een (reeds verkochte) benigoi van deze kweker in mijn groeiproject. De benigoi van deze kweker zijn oranje in plaats van rood echter heerlijk egaal en spatzuiver. Deze koi zit al lang binnen en is heel licht. De cruciale egaliteit van deze koi is duidelijk in orde en zal zeker weer intensiveren als de koi naar buiten gaat. De sexe kan ik nog niet met zekerheid vaststellen

5: Nagoshi nissai benigoi: 45 cm

Deze vrouwelijk koi met metallic invloeden heeft maar liefst 3 centimeter groei gepakt en vreet zich werkelijk een bult. Dit is in de bouw goed te zien. De huid laat echter een forse oneffenheid zien in kleurintensiteit. Hierdoor is besloten de koi uit het project te halen. Deze koi komt koud te zitten en zal de tijd krijgen om qua kleur te herstellen. Met name de kop van deze koi vertoont zwaar verval in het beni. Dit doet mij sterk vermoeden dat de koi in japan op extreem kleurvoer hebben gezeten.

6: Nagoshi nissai benigoi :43 cm

Deze benigoi houdt zich daarentegen prima. Heeft ook geen metallic-invloeden en neigt naar de mannelijke sexe. Een koi die de 50 cm zal halen in april alvorens deze naar een nieuwe eigenaar mag.

7: Nagoshi nissai benigoi: 44 cm

Deze koi is eigenlijk hetzelfde verhaal als koi 5. Deze koi heeft nog meer metallic invloeden en is ook female. Zowel koi 5 als koi 7 zullen een andere nagoshi als vervanger krijgen die geen metallic-invloeden hebben.

8: Izumiya nissai yamabuki

Still for sale voor €649 inclusief groeiproject. Zeer aantrekkelijke vrouwelijke nissai die pas een paar maanden in Nederland is. Een forse koi die mooi licht van kleur is en nog heel wat in haar mars. Ik verwacht in april 53-55 cm. Een geweldige lengte.

9: Hirasawa nissai chagoi : 38 cm (keuze 2 en 3 van de nummers 9,10 en 11 zijn nog beschikbaar voor €450 per stuk).

Deze ronde doen 3 nieuwe nissai chagoi van mijn huiskweker mee. De eerste is klein maar fijn. Een heerlijke huid en dito netpatroon en nog klein vrouwtje dat hele hoge ogen gaat gooien zo is mijn verwachting.

10: Hirasawa nissai chagoi: 45 cm (keuze 2 en 3 van de nummers 9,10 en 11 zijn nog beschikbaar voor €450 per stuk)

Een stuk forser en verder ontwikkeld dan nummer 9. Ruimschoots over de 50 cm zal deze koi in juli het nest mogen verlaten. Een koi die nu wat buikig oogt. Een dingetje dat vele hirasawa na binnenkomst ontwikkelen omdat ze zich simpelweg zich volvreten. Na een voerstop of koude periode trekt dit buikje veelal weg en blijft er 9 van de 1o keer een geweldige koi over die prijs/kwaliteit niet beter kan.

11: Hirasawa nissai chagoi: 47 cm  (keuze 2 en 3 van de nummers 9,10 en 11 zijn nog beschikbaar voor €450 per stuk)

De forste vis van de drie en vergelijkbaar in ontwikkeling van deze drie chagoi.

12: Izumiya nissai Yamabuki: 47 cm

Een nette en reeds verkochte yamabuki die voor mij de beste nissai bouw heeft. Mooi slank, goede lengte en frisse verschijning. Er staan 1 kleiner schubje op haar rug dat van ginrin is voorzien. Verder is er weinig op deze koi aan te merken…..sold

13: Maruhiro nissai karashi: 50 cm

For sale voor €695 inclusief opgroei tot en met juli. Deze female karashigoi heeft een super bouw en de kop waar hirasawa en zijn zoon maruhiro zo bekend om staan. De koi straalt power uit en heeft een enorm groeipotentieel. Er is nog geen gegadigde voor deze koi.

14: Konishi nissai ginrin karashi/chagoi: 37 cm

For sale voor €595 inclusief opgroei tot en met juli. Deze Konishi-koi heeft een heel dik ginrin en is inderdaad afkomstig van de topkweker konishi. Wie durft het aan? Ik vermoed een vrouwelijke koi maar kan hierover nog geen uitsluitsel geven. Ee beloftevolle koi war ik een volgende update meer over zal vertellen.

Zo. Dit waren de koi. Ik hoop dat jullie genoten hebben. Pieter, Toon en ik in ieder geval wel. Tot over een tijdje. We zullen dan ons recept delen en dan komt Toon aan het woord om verder toe te lichten waar hij exact mee bezig is.

Vriendelijke koigroeten!

pieter en toon

pieter en toon
gegevens

koi 1

koi 1

koi 2

koi 2

koi 3

koi 3

koi 4

koi 4

koi 5

koi 5

koi 6

koi 6

koi 7

koi 7

koi 8

koi 8

koi 9

koi 9

koi 10

koi 10

koi 11

koi 11

koi 12

koi 12 a

koi 13

koi 13

koi 14

koi 14

Groeiproject 2016

Groei project met nieuwe partner.

Zoals u van Oosterhout Koi gewend bent lopen er altijd één of meerdere groeiprojecten tegelijk. Zo rond 1 januari zijn we opnieuw gestart met een project van diverse éénkleurige koi. De komende 6 à 7 maanden gaan we u met regelmaat op de hoogte houden over de groei en ontwikkelingen van de deelnemende koi.

Dit keer hebben ‘Oosterhout Koi’ en ‘van Lammeren Koivoer’ de handen ineen geslagen. Eigenaar Toon van Lammeren is een gepassioneerd koihobbyist die al snel bemerkte dat er aan koivoederland nogal wat duistere kanten zitten. Met name de feitelijke inhoudsbestanddelen van het koivoer zijn in veel gevallen niet duidelijk. Een doorn in het oog van Toon. Op geheel eigen wijze heeft Toon een bedrijfsstrategie ontwikkeld waarin u uw eigen koivoer samenstelt in overleg met Toon. Persoonlijk contact en advies is hierin de sleutel tot succes.

Een kort stukje van www.vanlammerenkoivoer.nl:

De kennis en kunde rondom het houden van Koi wordt volop gedeeld door Koihobbyisten . Dit alles om het welzijn van onze koi te verbeteren. Eén onderwerp vindt van Lammeren Koivoer onderbelicht…………. Koivoeding. Koivoerverpakkingen geven beperkt informatie met betrekking tot de ingrediënten en hoeveelheden. Dit maakt het lastig voor de koihouder om bewuste keuzes wat betreft voeding te kunnen maken. Van lammeren koivoer maakt dit juist transparant. Wij maken precies inzichtelijk welke ingrediënten en hoeveelheden er in het koivoer zitten, uiteraard met de bijbehorende voedingswaarden. Goed koivoer sluit aan bij wat de koihouder wilt bereiken. Daarom onderhoudt Van Lammeren Koivoer persoonlijk contact met zijn klanten. Hierbij trachten we samen inzichtelijk te maken wat de bijdrage is van het Koivoerrecept op de ontwikkeling van de koi in combinatie met de condities waaronder de koi worden gehouden. Met deze resultaten wordt de kennis steeds groter en specifieker. Deze know how zet van lammeren Koivoer weer in binnen zijn klantenkring. Op deze manier maakt van Lammeren koivoer zijn missie mogelijk. Uiteraard wil Van Lammeren Koivoer hierin ondersteunen en het specifiek koivoer produceren.

In bijgaande foto kunt u alvast de startlengte van de koi zien. Tevens ook alle meetpunten die we gaan monitoren en opslaan in onze database. Met deze informatie geef ik hierbij het officiële startschot van dit nieuwe groeiproject. De koi worden binnenkort aan u voorgesteld evenals de resultaten van de volgende meetmomenten. Ook de keuze van het recept wordt door Toon en mij zeker toegelicht gedurende de komende weken. We wensen u veel volgplezier en hopen uw interesse te wekken voor www.oosterhoutkoi.nl en www.vanlammerenkoivoer.nl.

Met vriendelijke groet, Arie Eikelenboom

Logo incl. teksten
wk 2

column 6

Onderstaande column is van pakweg 10 maanden geleden en stond net als alle anderen in het lijfblad van www.koi2000.nl

Lente….

De lente meldt zich. Een winterse Facebookverslaving laten we los. En de laatste der Mohikanen laten de aloude en afgeschreven forums links liggen. De buitenlucht en onze ‘discovissen’ lonken namelijk weer. Kent u dat beeld van die koeien die na een lange winter weer de wei in mogen? Zo voelen wij koifreaks ons toch ook? Weg met de winterkap en vers voer aanrukken! Ondanks een voornemen zuinig aan te beginnen slaat een deel van ons in een goedbedoeld enthousiasme alle waarschuwingen en voeradviezen in de wind. De beloning is een bom van draadalg. Maar ach, wat geeft het? Niks toch? We voelen dat we leven en de vijver is vaak in staat een biologisch evenwicht te bewaren.

Controleren, meten, observeren en feeling houden met de vijver is waar het in de lente om draait. ‘Niet te snel in paniek schieten’ wil ik daar aan toevoegen. Koi kunnen een enkel parasietje prima zelf verwerken en komen er vaak weerbaarder uit. Maar ook hier gaat het weer om het kennen van je vissen en herkennen van probleempjes.

Nu de dagen lengen en de temperatuur met regelmaat de 15 graden overstijgt wil ik u adviseren; ga naast uw vijver zitten, in de zon en uit de wind, en besef in wat voor luxe we leven! Geniet van de bizarre creaties die wij door de natuur lieten maken. Ze gaan u weer een zomer plezier, stress, ontspanning en tijdverdrijf bieden. Ze geven in sommige gevallen zelfs zin aan het leven. Het mooie van koi is namelijk dat ze eerlijk zijn, geen achterbakse trekjes hebben en geduldig zijn. Dat in tegenstelling tot heel veel exemplaren van de menselijke soort!

Geef uw edele vissen dan ook alle credits voor wie ze zijn….zowel de koi van een tientje als de ‘million yen’ exemplaren! Zij vertegenwoordigen een hele generatie koi die sneuvelden in hun prille begin uit naam van onze schoonheidseisen. Met dit besef zijn we wellicht ook beter in staat om het mooie van de koi te waarderen en het mindere van de koi te accepteren. Een eigenschap die uw koibeleving naar een hoger plan kan tillen. Na 10 jaar koihouden begin ik dit een heel klein beetje te leren. En ik kan u verzekeren. Het doet me goed!

Een prachtige lente toegewenst.

AE

Breaking news

Breaking news; Ik heb besloten om met Oosterhout Koi een nieuwe koers te varen. De verkoop dit jaar is prima gegaan echter heb ik gemerkt er te weinig energie uit te halen. Ik merk dat eenkleurige koi mij écht een goed gevoel geven. De diverse andere meerkleurige koi zijn prachtig maar geven mij minder voldoening. Vanaf 2016 verkoop ik dus alleen nog eenkleurige koi. Omdat dit een specialisatie is wil ik ook overschakelen op ‘open zijn op afspraak’. Hierdoor kan ik klanten die een goede eenkleurige koi willen kopen ook aandacht geven die ze verdienen. Omdat daarnaast de opgroeiprojecten in trek zijn zal ik dit op twee externe locaties doorzetten. De huidige locatie blijft doorgroeifaciliteit voor de zomermaanden in 20 kub voor zeer hoge kwaliteit nissai of tossai. Daarnaast is de bekende doorgroeilocatie deze winter aan een update toe en zal deze in 2016 ook helemaal beschikbaar zijn voor supertossai. De nieuwe verkooplocatie moet ik nog gaan opbouwen en daarover volgt dit najaar meer. Rest mij een aankondiging te doen dat alle resterende koi op 12 en 13 september weg MOETEN. Dit betekent dat u dat weekend koi tegen schandalig lage prijzen kunt aanschaffen. Meer informatie hierover volgt de komende dagen. Zet dit weekend al wel vast in uw agenda….er zwemmen nog een aantal pareltjes….

DSC_0554
20150607_105240_resized

Column 5

Een wonderschone schijnwereld

Na acht jaren een fervent ‘koihobbyist’ te zijn geweest verandert mijn status dit najaar naar ‘hobbymatig ondernemer in de koibranche’.  Wat mij betreft een uitstekend moment om de balans eens op te maken;

Gepassioneerde technici, rijke ijdeltuiten, arme sloebers en zelfbenoemde dierenliefhebbers hebben één ding gemeen; een passie voor koi.  Een passie die gedeeld wordt door mensen die naarstig op zoek zijn naar voldoening , saamhorigheid en waardering. Een wereld waarin rangen en standen niet tellen en waar het ‘ons kent ons’-gehalte vrij hoog is. Het voelt voor mij al jaren als een warme jas die ik niet meer zou willen uittrekken. Hij past me als gegoten.

Maar diep van binnen weet u toch ook dat het een schijnwereld is? We houden gezamenlijk een sprookjeswereld in stand. Een sprookje dat Japanse kwekers op een voetstuk plaatst en waarin we doorgefokte wezens in een steriele bak met water zetten om onszelf er vervolgens heel goed bij te voelen. De échte waarheid wordt echter vaak genegeerd. De waarheid van de ‘basket of death’ en esthetische correcties die onze ‘edele’ koi ondergaan ten behoeve van de bankrekening van de kwekers. Peperdure filters en de meest ongeloofwaardige ‘waterverbeteraars’ vliegen over de toonbanken als nooit tevoren. Zonder trommelfilter ben je vandaag de dag immers maar een amateurtje…..tenminste…. dat gevoel bekruipt me meer en meer.

Is dat schijnwereldje dan zo slecht? Integendeel! Ik pleit ervoor om unaniem onze kop in het zand te steken. Ik vraag u dan ook met klem het sprookje in stand te houden. Want wat maakt status, geld of een bijgesneden koi meer of minder nog uit als u er een geweldige beleving voor terug krijgt? De ondernemers die het beste op gevoel inspelen zijn niet voor niets leidend vandaag de dag. De koibranche is meer dan ooit een ‘belevingsbranche’ geworden en ik vind het heerlijk. Laten we romantiserend en dromend doorgaan met liegen. Want een leugentje om bestwil is niets mis mee….toch?

AE

update Nagasaki-groeiproject nissai hirasawa

Beste lezer, Na een ruime maand van radiostilte door allerlei omstandigheden ben ik terug op de radar. We hebben de nissai chagoi van Hirasawa gemeten op een gemoedelijke en zonovergoten zondagmorgen. De koi startten half april ergens tussen 32 en 44 cm met twee uitschieters van 54 en 58 cm. Nadat alle koi gemeten waren en globaal gefotografeerd waren we gezamenlijk diep onder de indruk. De eerste 8 weken leverden echt forse groei tot wel 1,5 cm per week op. Dat is gigantisch voor nissai!!! De kleinste koi was nu 44 cm. De grootste 65! Al deze koi gaan op 1 oktober naar hun nieuwe eigenaren. De eigenaren worden ook pas 1 oktober aan hun vis verbonden op keuzevolgorde. Iedereen weet welk keuzenummer hij/zij heeft en heeft hier naar evenredigheid ook naar betaald. De duurste koi is €500 en de goedkoopste €350. Eerlijk en overzichtelijk en garantie op een vrouwelijke chagoi van Hirasawa! Deze koi zwemmen allen op meer dan 20 graden in mijn privé-buitenvijver en worden gevoerd met Nagasaki koivoer! Chris….het voer is bijna op! De supreme hebben ze het allerliefst! www.nagasakifishfood.nl Parallel aan dit groeiproject loopt een indoor groeiproject met tossai. In 8 kub groeien momenteel 12 tossai op onder geweldige omstandigheden. Hier zwemmen 7 chagoi, 3 ginrin chagoi, één karashigoi en één benigoi. Allen Hirasawa behoudens de ginrin chagoi. Die zijn van Marudoh. De Benigoi en Karashigoi is nog beschikbaar. De overige zijn allen al vergeven. Prijzen variëren van 300-450 euro in deze opgroei. Dat is dus inclusief groei en opvang etc. De sexe is onbekend helaas. Op 5 juli aanstaande gaan deze koi ook gemeten worden! Bent u geïnteresseerd om deze winter met een tossai-opgroeiproject mee te doen? Ik heb 8 plaatsen vrij waarvan er al 2 vergeven lijken te zijn. Haast is geboden. de koi zullen variëren tussen 300-450 euro en zullen 1 april 2016 mee mogen op een lengte van 50-55 cm. Benigoi, Karashigoi en chagoi kunnen worden ingezet! Bijgaande foto’s zijn van de nissai van Hirasawa. Mooi he?

nagasakilogo
20150607_111118_resized
20150607_102621_resized
20150607_105240_resized

Nagasaki grow-out van start

Vanaf half april staat de groeivijver op 20 graden plus! 8 chagoi van hirasawa mogen een zomer slijten om van nissai sansai te worden. Deze grow-out wordt gesponsord door www.nagasakifishfood.nl. We voeren een mix van hun growth in combinatie met het nieuwe supreme voer. De koi hebben een startlengte variërend van 40-56 cm. In de loop van mei zal ik de deelnemers uitnodigen om samen de koi exact te meten. tevens zal ik dan ook Chris van Nagasaki een en ander over zijn voer laten vertellen. Alle deelnemers hebben nu al een zak voer van 15 kg growth gekregen om het op hun thuisvijver te hanteren. Mijn ervaringen tot nu toe zijn erg positief te noemen. De koi zijn én blijven gretig azen op dit voer en de waterconditie blijft op peil. Geen verkleuring of iets dergelijks. Gedurende de zomer zal ik terugkomen op mijn ervaringen en wellicht ook enkele deelnemers aan het woord laten.

Grow-outs van Oosterhout Koi werken als volgt;

U kiest een keuzenummer voor als hoeveelste u NA AFLOOP van de grow-out een koi kunt kiezen. Ik zorg ervoor dat de koi waaruit gekozen wordt voldoen aan een goede kwaliteit en dat u een vis krijgt die na afloop ongeëvenaard is in prijs/kwaliteit verhouding.

Het nissaiproject in de buitenvijver is volgeboekt.

Voor het tossaiproject dat in een binnenbak gaat gebeuren deze zomer heb ik nog de volgende plaatsen vrij:

ginrin chagoi marudoh keuze drie van drie: €300

Karashigoi Hirasawa keuze 1 en keuze 2: €400 en €350

Alle tossai chagoi plaatsen zijn vergeven.

 

Mocht u interesse hebben mail me gerust. Er gingen vele tevreden klanten u voor!!

DSC_0494
chagoi nelis 2
DSC_5737
IMG_7733
DSC_0561

Terugblik op de open dag

Zaterdag 25 april 2015. Het is een sombere dag waar de zon het gevecht met de wolken verliest. Het geeft me even tijd en ruimte om terug te gaan naar het weekend van 18 en 19 april. Bijzonder om zoveel bekende en geliefde mensen te verwelkomen in een zonovergoten weekend. Zowel de zaterdag als de zondag waren druk bezocht en ik heb gepoogd alle kijkers, kopers en andere belangstellenden even mijn aandacht te geven. Ik hoop dat ik geslaagd ben! De verkoop viel me niet tegen eerlijk gezegd. Diverse tossai gingen mee naar vijvers uit de buurt en ook waren er weer wat deelnemers die aan een van mijn groeiprojecten deel gaan nemen. Vanaf deze plaats is een woord van dank aan iedereen die heeft geholpen wel op zijn plaats. Met name de inzet van pieter, een goed bevriende KoiKichi, tijdens dit weekend was super. Verder iedereen die in de aanloop naar én tijdens dit weekend heeft geholpen ben ik dankbaar. Alléén krijg je zoiets nooit écht van de grond.

Ik voorzie u hier van wat foto’s zodat iedereen die het gemist heeft alsnog een indruk krijgt van hoe leuk het was. Vanaf nu ga ik me naast de zaterdagopenstelling vooral richten op persoonlijke bezoeken. Het hoeft namelijk niet per se druk te zijn…..klein maar fijn is juist gezellig. Koi-inhoud en kwaliteit staat boven kwantiteit. ;-)

Mailt u mij gerust om een afspraak te maken. arie@oosterhoutkoi.nl

DSC_0535
DSC_0551
DSC_0543
DSC_0526
DSC_0512
DSC_0505
DSC_0496
DSC_0494
DSC_0706
DSC_0700
DSC_0680
DSC_0665

Katsumi-saturday!

Na een geslaagd openingsweekend is het nu tijd voor een eerste reguliere zaterdag tussen 11.00 en 16.00. Omdat het openingsweekend een succes is geweest lijkt het me leuk om zaterdag een aantal andere vissen te promoten. Dit eye-candy van Katsumi werd gek genoeg maar beperkt gewaardeerd afgelopen weekend en dat wil ik toch wel als onterecht betitelen. Vandaar dat op alle tossai van Katsumi zaterdag tussen 10 en 16 uur 20% korting geldt (deze koi zijn momenteel geprijsd tussen 99 en 199 euro…tel uit je winst! Meer dan genoeg reden om even de Hoge Dijk 7 in Oosteind aan te doen lijkt me zo. Ik heb voor degenen die het nog zoeken volop voer op voorraad en ook een boost met Malamix van Dr Maarten Lammens ligt klaar voor de mensen die hun vissen net even dat extra zetje willen geven om verder aan te sterken zo na de winter.

https://www.youtube.com/watch?v=nEI71iJz2uI

DSC_0149
DSC_0374
DSC_0368
DSC_0401