Meetmoment 3…..het recept van Toon

Hierbij wat diepgaandere informatie over de keuzes van het voer. tevens een nieuw overzicht van de metingen van 13 februari jl. Het woord is aan Toon van www.vanlammerenkoivoer.nl . onze partner tijdens dit groeiproject:

Weet jij precies wat er in je Koivoer zit?

Hoe zou jij het vinden om je persoonlijke koivoer te ontwikkelen, zodat je zelf weet welke ingrediënten het beste zijn voor jouw Koi? Deze vraag stelde ik mezelf 2.5 jaar geleden. Ik was op zoek naar goed koivoer. Maar ja…… “wat is nu goed koivoer?” hoor ik je denken. Ieder Koivoermerk predikt het beste of de beste prijs/kwaliteit koivoer aan te bieden. Op de koivoerverpakkingen staat summier aangegeven welke ingrediënten zijn gebruikt en in welke hoeveelheden. Dit maakt het lastig een weloverwogen keuze te maken. Ik was vastbesloten om zelf koivoer te gaan ontwikkelen en produceren voor mijn eigen Koi. Vanaf dat moment is van Lammeren Koivoer geboren. In de tussentijd heb ik me verdiept in de voedingswaarden, een receptencalculator ontworpen en een koivoer productielijn opgezet om ook voor anderen koivoer te maken. Dit maakt het mogelijk om samen koivoer te ontwikkelen, wat precies aansluit bij jouw doelen. Hierdoor weet je precies wat je koi eten en kun je waar nodig het recept aanpassen.

Oosterhout Koi en van Lammeren Koivoer hebben de handen ineen geslagen. We hebben samen na goed overleg een recept opgesteld voor het opgroeiproject, waar we allebei achter staan en dit recept willen we met jullie delen. Zo kunnen jullie de komende maanden ervaren welke bijdrage het koivoer levert aan de ontwikkeling van de koi. Daarmee doen koihouders steeds meer kennis op over welke ingrediënten van invloed zijn op de ontwikkeling van de koi. Op die manier wordt het voor jou als koihouder mogelijk om een recept te ontwikkelen voor jouw eigen koi.

De eenkleurige 12 koi zitten gedurende 6 á 8 maanden in een 8 m3 opgroeibak. Er staat een trikkelfilter op, waar 10 m3/uur doorheen wordt gepompt. Arie houdt de temperatuur in de opgroeibak op 24 graden zodat de koi optimaal aan de groei kunnen werken. Een combinatie van goed watermanagement (zuurstof gehalte, waterkwaliteit en stabiele temperatuur), geen stress, minimale aanwezigheid van feromonen, de juiste genen en geen erfelijkheid afwijkingen zijn factoren die samen invloed hebben op de groeiontwikkeling van de Koi. Als dit allemaal in orde is, dan kan de koi zijn voeding optimaal benutten voor de ontwikkeling.

Waarom hebben we gekozen voor dit recept? Laten we eerst aangeven dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat iedere situatie op zichzelf staat. Ik zal proberen beknopt uit te leggen waarom we bepaalde keuzes hebben gemaakt.

We hebben eipoeder gekozen als binder voor het koivoer, bijkomend voordeel is, dat eipoeder essentiële omega 3 en 6 bevat. Volkoren tarwemeel, tarwebloem en sojameel volvet zijn vooral bedoeld als energieleverancier voor onze koi. Het percentage vezels wordt beïnvloed door het aandeel volkoren tarwemeel. Door dat aandeel omhoog te brengen zal het percentage vezels ook omhoog gaan en vise versa. De hoeveelheid vezels heeft invloed op snelheid waarmee de voeding door de darmen gaat. Dit heeft weer invloed op de efficiëntie van de voedsel opname. Over sojameel volvet zijn verschillende inzichten. Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid essentiële aminozuren, mineralen en spoorelementen en bevat ook omega 3 en 6, maar ook verzadigde vetzuren. We hebben het aandeel dan ook op 3,5 procent gehouden. We hebben als hoofdbron aquatische eiwitten gebruikt. Hiermee zijn alle essentiële aminozuren vertegenwoordigd. Er zijn wat verschillen tussen LT- en predigested vismeel. LT-Vismeel heeft verhoudingsgewijs meer essentiële eiwitten. De eiwitten van de predigisted zijn als het ware al opgeknipt in aminozuren en dus makkelijker op te nemen en de Netto Eiwit Benutting is een stuk hoger. Met deze verdeling hebben we gezocht naar de juiste eiwitverhouding. Daarnaast bevat vismeel eigen vetzuren. Biergist is vooral toegevoegd vanwege het vitamine B-complex. Met name voor benigoi hebben we de zoetwateralg chlorella toegevoegd vanwege de betacaroteen, die zorgt voor ondersteuning/voeden van de erthroforen (Cellen die rood pigment bevatten), maar ook om het eventuele tekort aan vitamine A aan te vullen. Daarnaast is chlorella in staat zware metalen te binden die de koi kunnen verlaten via de darmen. Knoflook heeft een bloeddrukverlagende werking. Tijdens het meten en wegen van de koi ontstaat er stress. Hiermee willen we de mogelijke hoge bloeddruk beperken. Knotwier zit barstensvol mineralen en spoorelementen, die onder andere nodig zijn voor een stevig en volgroeid skelet. We hebben zonnebloemolie toegevoegd omdat het veel omega 6 vetzuren bevat en het is een aanvulling op de koolhydraten als energietoeleverancier voor de koi. Vitamine C hebben we aangevuld omdat het een belangrijke en krachtige anti-oxidant is en het afweersysteem ondersteunt. Het vitaminepreparaat is toegevoegd om tekorten aan te vullen of te voorkomen.

Vind je het artikel interessant en wil je deze kennis delen met je vrienden? Like dan de facebook pagina van Van Lammeren Koivoer en deel dit bericht met je vrienden. Op deze manier kan de kennisdeling over ingrediënten en de bijbehorende voedingswaarden op de ontwikkeling van de koi worden gedeeld. Ik kan mij voorstellen dat er nog vragen zijn en dat je meer informatie wilt. Bezoek dan vanlammerenkoivoer.nl of neem contact met mij op.

recept

AE Project recept

meting week 6

week 6 jpeg

for sale 50 cm (nr 8)

nr 8 wk 6

Geef een reactie

Or

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>