Visie op Koi

Koi worden gehouden op grofweg twee manieren. Een deel van de hobbyisten benadert koi als ware huisdieren met een karakter en gevoel. Zij vinden schoonheid vaak van ondergeschikt belang en hechten vooral waarde aan de band tussen Koi en mens. Een ander deel van de hobbyisten benadert koi als siervissen die vooral heel mooi zijn om te bekijken en zien het afnemen van de schoonheid soms zelfs als reden om een koi van de hand te doen. Twee totaal verschillende insteken van de prachtige koihobby. Oosterhout koi bewandelt hierin de gulden middenweg.

Koi zijn zeker als ze tam zijn absoluut dieren waaraan je je kunt hechten en waar een band mee opgebouwd wordt. Vaak uit zich dat bij éénkleurige vissen. Deze zijn vaak in gedrag bijna letterlijk aaibaarder dan de meerkleurige koi. Aan de andere kant herken ik ook de stroming die puur op uiterlijk selecteert.

Oosterhout Koi heeft gespecialiseerd op één specifiek gebied:

Eénkleurige koi in alle leeftijden, maten en soorten. Hiermee is de laatste 7 jaar al uitgebreid getest in een groeiproject voor medehobbyisten. Iedere winter mag een geselecteerde groep eenkleurige koi zich 7 maanden door ontwikkelen om uit te groeien tot een brave, mooie en goedmoedige koi die rust en schoonheid in de vijvers moest brengen. De resultaten hiervan zijn verbluffend geweest en op een enkele uitzondering na zwemmen al deze koi ontspannen, goed doorgegroeid en in blakende gezondheid in diverse koivijvers in heel Nederland. Dit groeiproject zal ook de komende winters doorgang blijven vinden en informatie hierover volgt als vanzelf op de website.

Meerkleurige koi taboe?

Nee natuurlijk niet! Tijdens mijn jaarlijkse Japanreis neem ik graag opdrachten mee om te zoeken naar top meerkleurige koi. De eerstvolgende Japanreis staat gepland voor 20-28 oktober 2016. Hier gaan we op jacht naar mooie nissai!

koihandling

DSC_0547
Shinji - Koi Idol - Japanreis 18
Shinji - Koi Idol - Japanreis 26

“Kom gerust eens vrijblijvend langs tijdens onze openingstijden of op afspraak.”