top of page

10 jaar koi

Na 10 jaar koihobby maak ik de balans op. In 10 jaar tijd van hobbyist naar hobbymatig ondernemer. Een decennium waarin de crisis huis hield in onze hobby. Waar vele hobbyisten door een gebrek aan geld of interesse afhaakten bleven de hobbyisten met passie over. Op zich geen verkeerde ontwikkeling. Soms moet het bed eens goed worden opgeschud toch? En zo geschiedde; in die tien jaar achter ons evolueerde de hobby naar een hoger plan;

Hobbyisten weten veel vaker waar ze over spreken en bereiden zich goed en gedegen voor op veranderingen in hun vijvertechniek of koibestand. We signaleren problemen snel en grijpen steeds sneller in. Alles ten gunste van onze gekleurde karpertjes.

Dealers vielen bij bosjes af. De ondernemers specialiseerden zich niet of konden niet meer overweg met de alwetende hobbyisten die vaak meer kennis bezitten dan de dealer zelf. Niets mits mee an sich. Maar wél als je als dealer dat inzicht niet hebt. Hobbyisten geloofden de dealer niet meer en lieten deze links liggen met een fataal gevolg voor de dealers.

Deze ontwikkelingen maken dat we inmiddels kunnen spreken over een hoog kennisniveau. Dat we daarnaast ook nog meer de kennis gestructureerd gaan delen met elkaar én ons veel meer moeten bundelen om de hobby eendrachtiger uit te dragen heb ik in mijn vorige column uitvoerig uiteen gezet.

Nu ben ik de laatste die zegt dat we de ideale wereld kunnen realiseren. Toch wil ik de dealers die momenteel de hobbyisten uitvoerig ondersteunen en informeren eens een hart onder de riem steken. Als voorbeeld neem ik de hobbyist die ondernemer werd. Samen met zijn vrouw bestiert hij sinds een aantal maanden een prachtige koizaak in het midden van het land. Zijn site staat bol van interessante koifeitjes en protocollen voor technische en medische ingrepen. Tevens staan ze altijd klaar om op locatie de hobbyist te ondersteunen. Het succes dat daaruit voortkomt is wat mij betreft hét bewijs van waar de behoefte van de moderne hobbyist ligt. Naast veel informatie zoekt de hobbyist ook naar specialistische kennis. Door een gebrek aan tijd heb ik daar zelf voor gekozen. Ik verkoop inmiddels alleen éénkleurige koi. Het specialisme spreekt hobbyisten aan. Men komt heel gericht voor een speciale soort en ik kan hen van advies en eventueel een koi voorzien. De persoonlijke aandacht en tijd maakt dat hobbyisten zich serieus genomen voelen.

Vanaf deze plaats spreek ik de wens uit dat de komende 10 jaar de hobby nóg verder ontwikkelt en krachten nóg veel meer gebundeld worden waar ik mijn steentje aan mag bijdragen. Maar ik val in herhaling. Tijd om af te ronden.

Een geweldige zomer toegewenst!

AE

Commentaires


bottom of page