top of page

Doorslaan

Als koihobbyist met een talenknobbel schaar ik mezelf onder de pechvogels. We hebben de verkeerde genen hebben meegekregen om de hedendaagse koihobby nog volwaardig te kunnen volgen. De schei- en natuurkundige termen vliegen me meer dan ooit om de oren en de bijbehorende formules zijn meer een soort Arabisch dan dat ik er enige logica in kan bespeuren. Het irriteert me bovengemiddeld. Sterker nog; ik heb er een bloedhekel aan gekregen. Want waar is de tijd gebleven dat we met een paar simpele basisregels nog gewoon een prima koivijver in stand hielden? We maken elkaar gekker dan gek en laten ons leiden door dure filters, de meest geavanceerde pompen en alles wat ook maar iets afdoet aan de huidige standaarden wordt faliekant bestempeld als minderwaardig. Zo ontzettend jammer….

Ik breek een lans en roep eenieder op die geen verstand heeft van scheikunde of natuurkunde zich te verenigen! Laten we samen met de natuurkundigen en scheikundigen 5 gouden regels opstellen die succes garanderen en ons de beleving van de hobby terug geven. Ik doe een voorzetje;

1. Bouw een vijver met voldoende diepte en genoeg inhoud en hanteer leidingwerk met grote diameters.

2. Creëer stabiliteit in waterwaardes door voldoende vers water, een stabiele temperatuur en een frequent gereinigd filter.

3. Voer met mate en verhoog voerhoeveelheden altijd op een geleidelijke basis.

4. Waterwaardes; Meten is weten!

5. Bij twijfel roepen we tijdig vakkundige hulp in. Op deze manier leren we onze koi ‘lezen’.

Zo en nu terug naar de koi. Een geweldig beest dat ,met een hapje en een drankje op een luie stoel, iets magisch doet met uw gemoedstoestand. Wat is de moraal van dit verhaal? Houd het simpel en geniet wat meer door minder te piekeren over de talloze details die u doet verdwalen! Leve de eenvoud! Leve de koi….

AE

Comments


bottom of page