top of page

Hollands voorjaar

Voorjaar 2018 zal niemand snel vergeten. Maart roerde zijn staart en april deed wat hij wil. We schommelden van -10 tot +20 graden Celsius en wisselden de korte broek binnen enkele dagen voor de winterjas en vice versa. En de koi? Die hadden jeuk en voelden zich lang niet overal even happy. Vooral trichodina en huidwormen waren de trend van 2018. Ze maakten het typisch Hollandse kwakkelvoorjaar compleet.

Toch hebben die kleine nare beestjes ook een positieve werking. Ze verbinden de koihobbyisten namelijk als nooit tevoren. In de georganiseerde chaos op Facebook ontstaan uit de 'parasietenbestrijdingsadviezen' steeds vaker hobbyisten-verbondjes. Groepen gelijkgestemden zoeken elkaar online op en praten over ervaringen op het gebied van parasieten, kp, fmc en flubenol. Maar ze spreken daarna ook over filters, pompcapaciteit, leidingweerstand en over de voor- en nadelen van airlift-gestuurde vijvers. Facebook blijft wat mij betreft een chaos. Maar als overtuigd criticaster van dit medium moet ik ook bekennen; we worden steeds slimmer met z'n allen. Mijn klanten zijn nog zelden onwetend en banen zich behendig en soepel een weg door het oerwoud van Facebook. Deze kennisverhoging is een zegen voor de koihobby.

Het voorjaar met alle kopzorgen loopt inmiddels ten einde. Nu de zomer aanstaande is en onze filtersystemen klaar zijn om grote voerhoeveelheden te verwerken breekt de tijd van genieten aan. Pak de barbecue! Nodig al uw koivrienden, familie en dierbaren uit en vier het leven! Proost op de parasieten en breng een toast uit op de allermooiste hobby die er bestaat! Uit de grond van mijn koihart wend ik u en ow koi zon op al u wegen.

Comentários


bottom of page