top of page

Lente….

De lente meldt zich. Een winterse Facebookverslaving laten we los. En de laatste der Mohikanen laten de aloude en afgeschreven forums links liggen. De buitenlucht en onze ‘discovissen’ lonken namelijk weer. Kent u dat beeld van die koeien die na een lange winter weer de wei in mogen? Zo voelen wij koifreaks ons toch ook? Weg met de winterkap en vers voer aanrukken! Ondanks een voornemen zuinig aan te beginnen slaat een deel van ons in een goedbedoeld enthousiasme alle waarschuwingen en voeradviezen in de wind. De beloning is een bom van draadalg. Maar ach, wat geeft het? Niks toch? We voelen dat we leven en de vijver is vaak in staat een biologisch evenwicht te bewaren.

Controleren, meten, observeren en feeling houden met de vijver is waar het in de lente om draait. ‘Niet te snel in paniek schieten’ wil ik daar aan toevoegen. Koi kunnen een enkel parasietje prima zelf verwerken en komen er vaak weerbaarder uit. Maar ook hier gaat het weer om het kennen van je vissen en herkennen van probleempjes.

Nu de dagen lengen en de temperatuur met regelmaat de 15 graden overstijgt wil ik u adviseren; ga naast uw vijver zitten, in de zon en uit de wind, en besef in wat voor luxe we leven! Geniet van de bizarre creaties die wij door de natuur lieten maken. Ze gaan u weer een zomer plezier, stress, ontspanning en tijdverdrijf bieden. Ze geven in sommige gevallen zelfs zin aan het leven. Het mooie van koi is namelijk dat ze eerlijk zijn, geen achterbakse trekjes hebben en geduldig zijn. Dat in tegenstelling tot heel veel exemplaren van de menselijke soort!

Geef uw edele vissen dan ook alle credits voor wie ze zijn….zowel de koi van een tientje als de ‘million yen’ exemplaren! Zij vertegenwoordigen een hele generatie koi die sneuvelden in hun prille begin uit naam van onze schoonheidseisen. Met dit besef zijn we wellicht ook beter in staat om het mooie van de koi te waarderen en het mindere van de koi te accepteren. Een eigenschap die uw koibeleving naar een hoger plan kan tillen. Na 10 jaar koihouden begin ik dit een heel klein beetje te leren. En ik kan u verzekeren. Het doet me goed!

Een prachtige lente toegewenst.

AE

Komentar


bottom of page