top of page

Voer voor discussie

Deze zomer ging mijn interesse uit naar de vele koivoertjes die ons land rijk is. Koivoer te kust en te keur zo bleek tijdens mijn rondgang over internet. Zinkend, drijvend, groot, klein, bruin, groen, rood, zwart, licht verteerbaar, eiwitrijk, weerstand-stimulerend, sticks, korrels, kleurversterkend en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom; de marketingmolen draait in deze concurrerende markt overuren. We laten ons massaal inpakken door de talloze, veelal zelfbenoemde, koivoer-goeroes. Het is inmiddels zover gekomen dat we grif €200 betalen voor tien schrale kilootjes koivoer. Dat staat gelijk aan de prijs van tien kilo biefstuk. Ik herhaal….10 kilo biefstuk!!!

Graag geef ik u de komende herfst eens de tijd om na te denken over de keuze van het voer voor het seizoen 2021. Welke prijs vind u nog reëel? En waar moet een koivoer volgens u specifiek aan voldoen? Mijn vraag is eigenlijk heel simpel; is koivoer niet een zwaar overschat onderdeel van de koihobby met als gevolg dat we veel te veel betalen voor wat we krijgen?

Als u het mij vraagt denk ik dat we massaal in sprookjes zijn gaan geloven. De toegevoegde waarde van koivoer valt volgens mij direct weg als we op andere vlakken steken laten vallen. Stabiliteit is naar mijn bescheiden mening dé kritische succesfactor van onze vijvers. En koivoer is daar natuurlijk een onderdeel van. Maar ook een stabiele temperatuur, zuurtegraad, waterhardheid en verversingsgraad zijn hierin cruciaal. En die zaken zijn vaak eenvoudiger en goedkoper te beïnvloeden. Met stabiliteit doet u uw koi een veel groter plezier dan met de zak voer van €200. U zult zien dat voor een stabiele vijver ook voor de helft van dat geld, of nog iets minder, een prima koivoer te vinden is waar uw koi blij mee zijn.

Bovenstaande is slechts een gevoel/mening die berusten op mijn ervaringen uit het verleden. Voor u als hobbyist is het belangrijkste dat u zich goed voelt bij uw manier van vijveren en op basis van dat gevoel uw koivoer selecteert.

Een prachtige herfst toegewenst met zon op al uw wegen!

AE

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page